tiistai 29. marraskuuta 2016

IHO

Ihonrakenne

Iho suojaa ihmisen kehoa ja se koostuu kolmesta kerroksesta: subkutis, epidermis ja dermis. Iholla on monta eri tehtävää, kuten aistia ja välittää tietoa, tuottaa hikeä ja talia sekä korjata vaurioita.
 Subkutis on ihonalainen rasvakudos.Subkutis yhdistää ihon pintakerrokset sen alla oleviin kudoksiin, rustoihin, luihin ja lihaksiin.
  Epidermis eli orakesi on päällimmäinen ihon kerros, joka on kerrostunutta epiteelikudosta. Sen sisällä ei ole veri- tai imusuonia.
 Dermis eli verinahka on kollageenistä ja elastiinistä koostuva sidekudos. Dermis sisältää veri- ja imusuonia sekä hermoja. Kollageeni ja elastiini ovat proteiineja.
Ihossa on kahdenlaisia hikirauhasia.  Suuria (apokriinisiä) sekä pieniä (ekkriinisiä). Suuria hikirauhasia on eniten niillä alueilla kehossa, jossa on enemmän karvoitusta, koska sen eritystiehyet avautuvat karvatuppeen. Rauhasten erite sisältää orgaanisia aineita, kuten hiilihydraatteja, ammoniakkia, rasvoja ja valkuaisaineita. Pieniä hikirauhasia on taas ympäri kehoa. Pienessä hikirauhasessa on vettä suurimmaksia osaksi, mutta se sisältää myös natriumia ja kloridia sekä lisäksi joitain kehon orgaanisia aineita, kuten valkuaisaineita ja virtsahappoa. Pieniä hikirauhasia on eniten otsassa, jalkapohjissa ja kämmenissä.




Kuvahaun tulos haulle ihon kerrokset
https://www.google.fi/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjiuf-85oTZAhUFLVAKHfmECE8QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Ftiamatildanhiusblogi.blogspot.com%2F2015%2F10%2Fiho-ja-hiukset-tehtava.html&psig=AOvVaw1dHNPE9db2SewNPwtMBULM&ust=1517577342683710

Ihon rakenne

1. Epidermis ( 0,05-0,2mm),  johon kuuluvat sarveissolukerros( marraskesi), jyväissolukerros             ( keratoyaliinijyväset muuttuvat keratiiniksi), okasolukerros( puolustusjärjestelmä) sekä tyvisolukerros ( melanosyyttisolut valmistavat pigmenttejä ja merkelin solut tuntoaistimuksia)

2. Dermis ( verinahka 0,5-2mm), dermis on paksua sidekudosta, joka koostuu kollageenista ja elastiinista. Siellä on lisäksi runsaasti veri- ja imusuonia sekä hermoja. Iho saa ravintoaineensa verisuoniston kautta.

3. Subkutis ( rasvakudos), liittää ihon pintakerrokset allaolevii n kudoksiin, lihaksiin, rustoihin ja luihin sekä on lisäksi elimistön rasvan varastointi paikka.

Ihon tehtävät
Kuvahaun tulos haulle ihon tehtävät
https://www.google.fi/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjP6Lqn6oTZAhVHJ1AKHcBnAsUQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.yumpu.com%2Ffi%2Fdocument%2Fview%2F22563079%2Fdiasarjan-iholiitto-ry%2F3&psig=AOvVaw0Pr6imWRUHz5Dj7BLXLxNg&ust=1517578322132204





KYNSIVALLIN TULEHDUS

Kynsivallin tulehduksen aiheuttaa yleensä bakteeri. Kynsivallin tulehdus tarkoittaa kynnen sivuilla sijaitsevan kynsivallin ärtymystä- ja tulehdustilaa. Kynsivallin tulehdus voi olla äkillinen ja ärhäkkä tai pitkäaikainen ja vähäoireisempi.
Äkillisen kynsivallin tulehduksen oireita ovat kynnenvieruksen  tai kynsivallien punoitusta, kuumotusta, kipua ja turvotusta. Myös kynnen alta voi tulla märkäeritettä.
Pitkäaikainen kynsivallin tulehdus aiheuttaa usein lievempää kynsivallin punoitusta tai turvotusta ja jopa kynsimuutoksia.
Kynsivallin tulehdus korjaantuu yleensä itsehoidolla, esim. rasvaamalla kynsivalleja. Jos oireet jatkuvat useita viikkoja kannattaa mennä lääkäriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti